MAN V10

Prosjektet "Nothing beats cubic inches" vil kanskje aldri bli realisert. Men fortvil ikke! Under et besøk på flyplassen på Kjeller ved Lillestrøm for en stund siden, var jeg det lykkelige ørevitnet til en av de militære brannbilene som blant annet benyttes som beredskap under take off og landing med F-16. Denne brannbilen, en Mercedes 2636, har en 18,3 liters v-10 motor på 355 hestekrefter, som jobber uten turbo. Dette gjør eksoslyden til en total nytelse, og kombinert med den automatiske girkassen, er det nesten akkurat som å høre en Leopard 1 stridsvogn.
Selvsagt har jeg skaffet tilveie en slik motor, riktignok fra MAN og på 16 liter, men det er stort sett samme greiene! Denne skal monteres i en VW Transporter type 3, og er et godt substitutt for den ekte varen fra MTU.

Denne siden vil jeg oppdatere med tekniske data, bilder og lydfiler etter hvert som prosjektet skrider frem.


Nedenfor har jeg lagt  en billedserie fra vår siste tur til Helgelandsmoen. Motoren skal klargjøres for transport. Her er vi nettopp ferdig med det siste demonteringsarbeidet før motoren løftes ut og transporteres hjem for en lett overhaling og innmontering i en VW Transporter. Den runde dingsen som ligger på motoren er bunnen på luftfilterhuset og ligger der for å beskytte innsprøytningssystemet mot vanninntrengning. Det mangler nemlig et lite drivstoffilter på innsprøytningspumpa.
Donoren.  MAN 19.320 Motoren sett fra siden
Motoren sett skrått forfra Motoren sett forfra
En detalj fra innsugningsrøret Nå er alle bolter og slanger løsnet

_________________________________________________________

I desember 2002 laget jeg en ramme i treverk som jeg skulle frakte motoren på. Rammen ble tilpasset en vanlig biltransport-tilhenger og er laget etter målene på motoren.

Fredag 7. februar 2003 dro broren min og jeg av gårde for å hente beistet hjem. Løftingen forløp helt uten problemer. Ingen bolter var uteglemt under demonteringen, men et kjølevæskerør ble fjernet for sikkerhets skyld for å unngå skader under transporten. Også transporten gikk heldigvis bra. Å ha bortimot to tonn (motor+gearkasse+tilhenger) på kroken bak en ganske alminnelig Volvo 240 er litt på kanten av hva som er forsvarlig, men bilen, tilhengeren og motoren oppførte seg helt forbilledlig, selv om forbikjøringsressursene var totalt fraværende. Det gufne været gjorde det hele ekstra spennende, men med høy vekt på tilhengerkula ble bakakseltrykket og grepet der bak svært bra. Men jeg lurer litt på akseltrykket der framme...
Takk til kaptein Arnfinn Kråkvik ved FLO/LAND T&U for bistand under løftingen av motoren fra lastebilvraket til tilhengeren.

Et lite videoklipp av motorhentingen (WMV), 1,97 Mb

 

Tilhengeren med transportramme Motoren løftes ut
Motoren på plass på lasteplanet Kjølevæskerøret demonteres
Motoren passer som smurt i ramma Endelig hjemme

_________________________________________________________

Mandag 21 april hentet vi en tilårskommen VW Transporter på Lierfoss. Den har en forhistorie som russebil, men bærer kun i mindre grad preg av dette. Bilen egner seg aldeles ypperlig til et slikt ombyggingsprosjekt. Å bruke en hel formue på en bil som er i god stand er jo ikke lurt, så lenge vi ikke vet om vi lykkes med denne ombyggingen eller ikke.

Nedenfor legger jeg noen bilder av det nyervervede smykket...

 

OBS!
Siden jeg likevel fikk kjøpt en leopardmotor av Forsvaret ble Transporteren sendt til de evige jaktmarker, men MAN-motoren beholder jeg til min egen lille (nåja...) motorsamling. Jeg lar derfor siden om denne motoren bestå av dokumentasjonshensyn.

 

Transporteren sett skrått bakfra Transporteren sett skrått forfra

_________________________________________________________

Onsdag 23 juli tok jeg mot til meg og dro opp til MAN Last og Buss på Lørenskog og kjøpte inn den manglende drivstoffsilen, nye dieselfilter og nytt oljefilter til den nette sum av kr 537,-. I løpet av sommeren skal beistet startes og da er det lurt å gi det så gode betingelser som mulig. I følge en kundemottaker på MAN går det nok ikke mer enn 32 liter olje på motoren, så oljeskiftet blir jo en billig affære...
Nedenfor vil jeg etter hvert legge ut informasjon om startforsøket.

_________________________________________________________

Tekniske data MAN-motor
Kilde: MAN Reparasjonshåndbok A 10 (4.)
Takk til MAN Last og Buss AS avd Oslo for donering av reparasjonshåndbok

Denne motorserien ble konstruert på slutten av 60-tallet for å tilfredsstille de tyske kravene om 8 hk/tonn. Serien omfatter V-motorer med 8, 10 og 12 sylindere og er bygget opp etter byggeklosskonseptet , med større og mindre motorer bygget etter samme prinsipp og med de samme komponentene så langt det er mulig. Spesielt må nevnes våte, utskiftbare sylinderfôringer med tilhørende stempler og enkelttopplokk med to ventiler pr topplokk. Motorserien finnes både med og uten turbo med effekter fra 256 hk (D2538M V8) til 1000 hk (D2842LXF V12). Motorkonstruksjonen er fortsatt i produksjon.

Typebetegnelsen beskriver motorens drivstofftype, boring, slaglengde, antall sylindere, forbrenningsprosess m.m. 
Vår motor, D2530,  er dermed Dieseldrevet, har en boring på 125 mm, en slaglengde på 130 mm og har 10 sylindere


Produsent: MAN
Modell: D2530MXF
Type: 10-sylindret 4-takts dieselmotor med direkte innsprøytning via 1-hullsdyser i midtstilt, kuleformet forbrenningskammer i stempelet (M-prosess). To sylinderrader plassert i 90° V-form. 2 ventiler per sylinder.
Volum: 15,953 liter
Boring: 125 mm
Slaglengde: 130 mm
Ytelse: 320 hk v/2500 omdr/min
Dreiemoment: 1030 Nm v/1400 omdr/min
Høyeste turtall:
Tomgangsturtall:
Tenningsrekkefølge: 1-6-5-10-2-7-3-8-4-9
Vekt: ca 970 kg
Mål: Lengde 1125 mm, bredde 1040 mm, høyde 1070 mm. (Ca)

 

 

Motor sett forfra

 

 

Motor delvis gjennomskåret

1. Høyre eksosmanifold 12. Kjølevifte
2. Luftkompressor 13. Svingningsdemper
3. Toppdeksel 14. Vannpumpe med reimhjul
4. Drivstoffilter 15. Bunnpanne
5. Veivhusventilasjon 16. Veivaksel
6. Topplokk 17. Veivstake
7. Stempel 18. Generator
8. Tilførselsrør for innsugningsluft 19. Ventil med ventilfjær
9. Kamaksel 20. Oljekjøler
10. Oljetrykksmåler 21. Oljefilter
11. Ekspansjonstank for kjølevæske

 

Tilbake til startsiden