Nothing beats cubic inches

Under uformelt sosialt samvær med noen venner for flere år tilbake kom vi inn på det spennende temaet biler med stort motorvolum. I bil- og motormiljøet er det jo kjent at stort motorvolum gir stort overskudd av krefter og gjerne bidrar til en bils lettkjørthet. I USA har dette vært et mye brukt virkemiddel i markeds- og salgssammenheng siden bilens barndom. Uttrykket ”Nothing beats cubic inches” stammer herfra og er på mange måter en synliggjøring av den amerikanske motorfilosofien.

Nærmest i en bisetning foreslo jeg derfor å benytte motor fra en Leopard 1 stridsvogn i et hjulgående kjøretøy. Dette er en motor som burde ha tilstrekkelig stort motorvolum og rå styrke til å få de fleste andre motorer til å virke små. Vi hadde mye moro resten av kvelden med dette, selv om prosjektet virket noe vanskelig å realisere.

I senere tid har jeg på ny tatt opp tanken i noe mer seriøse vendinger. ”Kanskje det hadde vært teknisk mulig å sette en slik motor i et kjøretøy til gatebruk”? Det siste året har jeg derfor samlet en mengde dokumentasjon om motorens virkemåte, tatt bilder og mål under et besøk på Romerike tekniske verksted, lett etter egnede kjøretøy som er store nok til å få plass til et såpass ruvende drivverk (det er ikke få biler som er målt opp og forkastet…) og deltatt på prøvekjøring for å få et inntrykk av samspillet mellom drivverk og kjøretøy.

Hensikten med dette prosjektet er verken å vinne akselrasjonskonkurranser eller å sette nye hastighetsrekorder. Til slike formål vil det være mer hensiktsmessig å benytte helt andre motortyper. Den er snarere å bevise at det er teknisk mulig å sette et såpass stort og kraftig drivverk i et hjulgående kjøretøy beregnet for førerkortklassen inntil 7500 kg! I tillegg vil vi forsøke å oppnå en lydkulisse som på en imponerende måte signaliserer rå kraft og stor motorstyrke. En slik lydopplevelse vil neppe være mulig å skape på noen annen måte. Med unntak av med en Leopard 1 stridsvogn selvfølgelig…

 

_________________________________________________________

Onsdag 18 august 2004 er en merkedag i prosjektets historie. En hyggelig representant fra Forsvarets avhendingsprosjekt (FLO/FAP) ringte, og kunne fortelle at vi fikk anledning til å kjøpe en av de 20 motorene som ble fremlagt for salg tidligere på sommeren. Noen dager tidligere hadde vi vært på visning av motorene på Hovedarsenalet på Lillehammer. Bilder fra denne turen finner du ved å klikke her.

Endelig, etter 6 års ganske iherdig arbeid for å få tak i en slik motor hadde vi lykkes. Nå kan arbeidet med å skaffe et egnet kjøretøy starte. Vi må også konstruere et drivverk som kan overføre kreftene fra motoren til drivhjulene. For øyeblikket heller bilvalget i retning av en gammel Dodge B350 Van. Har også fått veldig sans for hydrostatisk overføring av kreftene. En oljepumpe monteres på motorens svinghjul ved hjelp av en adapterplate og overfører kreftene via slanger til en hydraulisk motor, som igjen driver mellomakselen på konvensjonell måte. Denne fremdriftsformen avviker noe fra prinsippskissen ovenfor, men jeg vil komme nærmere tilbake til de tekniske løsningene etter hvert. Aller først må jeg nemlig få fraktet den noe ukringe motoren hjem...

_________________________________________________________

Mandag 30 august 2004 ble motoren transportert fra Lillehammer til sitt nye hjem. Sjåføren var bekymret over at krana ikke ville tåle vekta fra motoren, så han satte den på bakken rett ved siden av lastebilen. Langt fra garasjen den skulle inn i, og litt på skrå. Hvordan vi skulle få den inn i garasjen var noe usikkert, men vi fant raskt ut at vi måtte gjøre som egypterne da de bygget sine pyramider. Vi måtte rulle den inn på stokker eller rør.

_________________________________________________________

Fredag 10 september 2004 kom dagen da vi skulle få motoren inn i garasjen. Etter forsterkning av pallen med to bjelker i 2x6" og markforsterkning med flere bjelker i 2x8" fikk vi plassert tre kraftige rørstumper under pallen. Traktoren ble plassert bak garasjen, vinsjen trukket gjennom et hull i bakveggen og festet i motoren. Deretter startet den langsomme ferden de 10 meterne inn i garasjen. Sakte men sikkert rullet motoren nærmere og nærmere garasjen, kun avbrutt av sporkorrigeringer og finsikting.
Tre timer senere står endelig motoren på plass innerst i garasjen. Vi lot den stå på rørene, slik at det blir lettere å få den ut igjen når den tid kommer. Nedenfor ligger en billedserie av motoren etter at den kom hjem, og et par bilder fra selve flyttingen inn i garasjen.

Endelig står motoren på plass hjemme på gården. Men det gjenstår enda noen meter før den er helt fremme... Fra denne vinkelen er den en ruvende koloss...
Et nærbilde av startmotoren. Her nytter det neppe med et 45 Ah-batteri... Dette skiltet viser at motoren ble fulloverhalt ved BMV etter 1014 timer. Nå har den gått nye 1124 timer, men det burde være mye igjen i denne til mitt bruk likevel...
Nå er pall og bakken forsterket, slik at det bare er å trekke motoren inn i garasjen ved hjelp av traktor og vinsj.

Noen timer senere står den endelig på plass, tørt og under tak.

_________________________________________________________

Søndag 7 november 2004 Fikk jeg montert en del manglende detaljer, sånn som ekspansjonstank, diverse kjølerør, gassoverføring osv.

 

Ekspansjonstank og gassoverføringsmekanisme
       

 

_________________________________________________________

 

 

 

Tilbake til startsiden