Volvo B 36 V8

Få motorer jeg kan komme på i farten er omgitt med flere myter og mer feilinformasjon enn Volvos andre egenproduserte V-8 noensinne (Volvo produserte en 22,6 liters stridsvognmotor under 2. verdenskrig). Den vanligste påstanden er at B 36 er to B 18-motorer som er sveiset sammen og liknende. Sannheten er at B 36 kun har noen få deler i ventilsystemet felles med B 18 (og oljepåfyllingslokket da - en skulptur av et lokk som har fulgt Volvos motorer i mange årtier). Riktignok er både borring og slaglengde identisk, men vitale mål som kompresjonshøyde og veivstakenes lengde (c/c) er ulike. B 36-motorens topper er i tillegg av cross flow-typen, mens B 18 har innsug og utblås på samme side. B 36 er en videreutvikling av motoren B 8B som satt i prototypen Philip fra 50-tallet. Volvo benyttet motoren i et par lette lastebiler på 50- og 60-tallet.
Jeg har skaffet tilveie to slike motorer som jeg skal renovere. Deletilgangen er særdeles laber, så dette arbeidet vil ta lang tid...

Reparasjonshåndbok i pdf-format til Volvo B 36 finner du her:
Reparasjonshåndbok B 36

For å lese håndboka må du ha Acrobat Reader. Det kan du laste ned fra Adobes hjemmeside

Litt informasjon om Volvos stridsvognsmotor finner du her:
A8B - V8 bensinmotor til stridsvogn

Som kjent stopper ikke Volvos V8-historie ved motorer for lastebiler og stridsvogner. I moderne tid har både XC90 og S80 fått en motor som i større grad treffer det amerikanske markedet. Mer om Volvos lange vei mot en V8 under panseret finner du her:
Volvo V8 - Fra prototyp til produksjonsmodell

 

 

Tekniske data Volvo B 36
Kilde: Volvos reparasjonshåndbok for B 36 fra 50-tallet

Produsent: Volvo
Modell: B 36 AV
Type: 8-sylindret 4-takts bensinmotor med dobbel forgasser. To sylinderrader plassert i 90° v-form. 2 ventiler per sylinder.
Volum: 3,56 liter
Borring: 84,14 mm
Slaglengde: 80 mm
Kompresjon: 7,6:1
Ytelse: 120 hk v/4000 omdr/min
Dreiemoment: 260 Nm v/2200 omdr/min
Høyeste turtall:
Tomgangsturtall: 400-500 omdr/min
Tenningsrekkefølge: 1-8-4-3-6-5-7-2
Vekt: ca 235 kg
Mål:

 

Motor sett fra venstre

1. Termostathus 11. Grenrør
2. Vannpumpe 12. Rør for veivhusventilasjon
3. Oljepåfyllingslokk 13. Tappekran
4. Drivstoffrør 14. Bunnpanne
5. Luftfilter 15. Motorblokk
6. Forgasser 16. Topplokk
7. Vakuumrør til fordeler 17. Motorfeste
8. Fordeler 18. Kåpe over kamakseldrev
9. Ventildeksel 19. Vannslange
10. Peilepinne

 

Motor sett fra høyre

1. Oljefilter 8. Vifte
2. Tennpluggledninger 9. Svingningsdemper
3. Ventildeksel 10. Tenningsmerke
4. Låseskrue for luftfilter 11. Generator
5. Innsugningsrør 12. Tappekran
6. Drivstoffpumpe 13. Topplokk
7. Vannpumpe 14. Svinghjul

________________________________________________

Under en kjøretur for en stund siden kom jeg over en Volvo lastebil (L 430 Trygge) med originalmontert Volvo B36 V8. Jeg bråskrubbet, snudde og kjørte tilbake. Pratet en stund med eieren før jeg dro videre. Det ble ingen handel der og da, men noen måneder senere tok eieren kontakt med meg... Lastebilen er rusten i hytta, men resten er i brukbar stand. Med unntak av bremsene da! Fungerende kran og tipp øker bruksverdien.

Høsten 2004 skulle vi endelig hente bilen hjem. En kjøretur på 5-6 mil kan virke harmløst, men med totalt - og da mener jeg totalt - fravær av bremser må det planlegges nøye og kjøres forsiktig. Følgebil noen hundre meter foran, lav hastighet og en medfødt evne til å forutse trafikkale hendelser flere timer fram i tid (nåja...) gjorde at turen forløp uten problemer, selv om motoren hadde bestemt seg for å vise seg fra kun sin ene side (den gikk ureint) og "Norrlandsvekselen" i bakakselen trolig hadde hengt seg opp i lavgir. V8-mulleret var umisskjennelig selv på fri eksos og ga forhåpentligvis beboerne langs fremrykningstraseen frysninger nedover ryggen av velbehag. For det er vel ingen tvil om at en 1-8-4-3-6-5-7-2 låter godt? Vel hjemme ble bilen plassert sammen med de andre prosjektene. Det som skal skje nå er sandblåsing og rustsveising av førerhytta og en gjennomgang av motoren. Bilder av bilen ligger nedenfor, mens overhalingen av motoren(e) beskrives lenger ned på siden.
 

Bilen sett fra siden Skrått forfra
Hytta Krana
Høyre hjørne Venstre hjørne
Rust i gulvet Mer rust i gulvet
Forstilling Motor sett fra undersiden
       
       
       

En liten videosnutt av Trygge:

Trygge_lyd (AVI) 4,96 Mb

________________________________________________

Michael Rewegan, en hyggelig fyr fra Canada, tok kontakt med meg for litt siden og fortalte om sin B36B, eller Volvo Penta AQ180 som den kalles i marineversjon. Den har to doble forgassere og kompresjon på 9,5:1 og yter 180 hk. Motoren hans fungerer utmerket, men han er bekymret for deletilgangen hvis noe skulle skje med den. Han sendte meg en liten videosnutt som ligger her:

AQ180 start (AVI) 7,26 Mb

________________________________________________

Som nevnt er det vanskelig å få tak i deler til motoren, men jeg har likevel tenkt å gjøre et forsøk. Jeg har undersøkt motorens vitale mål og sammenliknet komponentene med deler fra andre motorer. Se reparasjonshåndboken for beskrivelse av motorens mål og toleranser.

Det letteste å overhale er nok ventilsystemet. De fleste delene her er like de som sitter i B18. Ventilløfterne er også identiske, men kamakselen er selvsagt unik for B36. Toppene i seg selv er også unike, men så lenge de ikke har sprekker så kan de gjenbrukes. Toppene har innpressede kjølerør som skal lede kjølevannet mot de varmeste stedene i toppen (rundt eksosventilene) og disse ruster nok betydelig med årene. Jeg vil likevel anta at det ikke er spesielt vanskelig å få laget nye kjølerør og presset de på plass i toppene.

Veivsystemet er noe mer frustrerende. Mange av målene er lik B18. Tappdiametre, boring og slag er like, men lagertappene har helt annen bredde enn B18. Heldigvis er de smalere på B36, så jeg skal forsøke å dreie ned B18-lagerskåler slik at de passer. Eneste utfordringen er det bakerste rammelageret siden det er mye bredere enn de andre. Trolig går det likevel an å benytte modifiserte B18-deler. Diameterne på tetteflatene foran og bak på veiva er lik B18/B20, så her skal jeg modifisere pakkboksene slik at det er mulig å bytte ut filtringene med mer effektive zimmer-ringer i gummi. En modifisering som også er ganske vanlig på B18/B20.

Stempler er en utfordring. Kombinasjonen av kompresjonshøyde, boring og diameter på krysspinnebolten er unik for B36, men det bør være mulig å modifisere noen andre stempler slik at de kan brukes. Det nærmeste jeg har kommet hittil (uten å spesialbestille) er stempler fra BMWs 2,8-liters rekkesekser fra noen år tilbake. Disse stemplene har en diameter på 86 mm, krysspinnebolt på 22 mm og noe høyere kompresjonshøyde enn B36. I tillegg har de en dome (opphøyning) på stempeltoppen som må dreies ned. Det er mulig at tykkelsen på stempeltoppen blir for liten etter bearbeiding, så dette må det forskes mer på. Et siste alternativ er å spesialbestille stempler fra en småserieprodusent, men det blir sikkert kvalmende dyrt...

Oljepumpe, vannpumpe, fordeler osv er unike for B36, men de jeg har er ganske gode, så de får duge en stund til. Jeg har kjøpt opp et parti  fordelerlokk, rotorer, stifter og kondensatorer, slik at dette behovet burde være dekket i mange år framover.

Inkludert motoren som sitter i bilen ovenfor har jeg tre stykker, og det hadde vært morsomt å få minst to av de i god stand. Den første motoren kjøpte jeg for ca 19 år siden og den har stått delvis demontert siden. Den andre motoren fikk jeg av en kamerat for et par år siden. Da hadde den stått utendørs en stund, så man kan si at begge har sett sine bedre dager. Gjennom dette overhalingsprosjektet håper jeg å kunne lage en beskrivelse som kan benyttes av andre som har planer om å overhale sin slitne B36.

Nedenfor vil jeg legge ut bilder av prosjektet med beskrivende billedtekster.

 

I 1987 kjøpte jeg min første B36. Jeg rakk å demontere den før prosjektet gikk i dvale. Det har gått hardt utover lagerflatene på veiva, men motoren skal overhales slik at den fremstår som ny, både innvendig og utvendig. Her ligger delene til min første motor. Og det  har de gjort i snart 20 år...
I 2004 skaffet jeg min andre B36. Heller ikke den er i god stand, men den kan bli det... I april 2006 kjøpte jeg min foreløpig siste B36 fra Sverige. Neida, den er ikke i god stand den heller... Her står den faststroppet på tilhengeren på vei hjem fra Sverige.
Altyco i Sverige har fortsatt noe tenningsdeler på lager til B36. Lageret begynner å tømmes, så jeg kjøpte likegodt flere rotorer, fordelerlokk, stifter og kondensatorer. Oljefilteret heter opprinnelig AC70. Heldigvis leverer flere store filterprodusenter dette filteret. Fra venstre mot høyre. Delphi FX0094, Mann H1029/1n og AC70.
Gjennom en annonse på Internett kom jeg over en fyr i Sverige som hadde mye deler til B36. Alt fra pakninger til lagerskåler. Noen av pakningene var litt krøllete, så de fikk en omgang med strykejernet.
Sånn passe varmt så ikke pakningen blir tørr og sprø. Mye bedre enn den var da jeg fikk den.
Under et besøk på Volvos motormuseum i Skövde april 2006 fikk jeg tilbud om å kjøpe en gjennomskåret B36. Et slikt tilbud kunne jeg jo ikke si nei til, så det ble en ny tur til Skövde i juli 2006 for å hente motoren.

De forskjellige systemene i motoren har fått forskjellige farger:
Innsugningssystemet: gul
Eksossystemet: oransje
Smøresystemet: hvit
Kjølesystemet: grønn
Alle snittflater: røde

Motor nr 1 på vei til Oslo sylinderservice for vask, kontrollmåling og borring.    
       

________________________________________________

Tilbake til startsiden